top of page

"Allora": Višenamenska Reč u Italijanskom Jeziku

Jeste li ikada čuli za reč "allora" u italijanskom jeziku? Ova reč je jedna od onih koje su izuzetno korisne, ali istovremeno mogu biti pomalo zbunjujuće za one koji uče italijanski. Danas ćemo istražiti različite načine na koje se "allora" koristi, zajedno sa nekoliko primera.

Allora

1. "Allora" kao Uvodna Reč

Jedan od najčešćih načina na koji se koristi "allora" jeste kao uvodna reč, slično kao što bismo koristili "pa" ili "dakle" na srpskom jeziku. Ova upotreba označava prelaz iz jedne teme u drugu ili uvod u sledeći deo razgovora. Na primer:

  • "Oggi è stata una giornata stressante al lavoro. Allora, che ne dici di andare a cena?" (Danas je bio stresan dan na poslu. Pa, šta misliš o večeri?)


2. Izražavanje Vremenskog Porekla

Reč "allora" takođe može imati značenje koje se odnosi na prošlost, označavajući vreme u kojem se nešto dogodilo ili se dešavalo. Ovo značenje može biti slično reči "tada" na srpskom jeziku. Na primer:

  • "Allora, quando siamo stati in Italia, abbiamo visitato Roma" (Tada, kada smo bili u Italiji, posetili smo Rim)


3. Pokazivanje Reakcije ili Razmišljanja

Ponekad se "allora" koristi kao reakcija na nešto što je rečeno ili kao način razmišljanja naglas. Ovo značenje može biti slično kao kada kažemo "pa" ili "hm" na srpskom jeziku. Na primer:

  • "Ha detto che tarderà. Allora? Che facciamo adesso?" (Rekao je da će kasniti. Pa, šta sada da radimo?)


Ako vas zanima italijanski jezik i želite saznati više o reči "allora" i drugim aspektima italijanskog jezika, pozivam vas da dublje istražite temu na Italijanka Online Official. Tamo možete pronaći korisnu lekciju, savete i dodatne primere!

Nadam se da vam je ovaj blog post bio informativan!

Hvala na čitanju i srećno učenje italijanskog jezika!


Comments


bottom of page