top of page

Božić u Italiji: Tradicija, Ukusi i Čarolija

Italija, zemlja bogate kulturne baštine i ukusne hrane, posebno procveta tokom praznične sezone. Božić u Italiji donosi sa sobom jedinstven sklop tradicije, običaja i radosti koji čine ovo vreme posebnim za sve generacije. Pridružite se dok istražujemo kako Italijani slave Božić, ukuse koje dominiraju njihovim prazničnim stolovima te čaroliju koja ispunjava njihove gradove.


Božić u Italiji

Tradicionalni običaji

Praznična sezona u Italiji obično počinje 8. Decembra, kada se slavi dan Bezgrešnog začeća "L'immacolata concezione" i o tome smo pričali u ovom blog postu. No, prava čarolija počinje 24. Decembra kada se porodice okupljaju kako bi proslavile Badnje veče. Večera obično se sastoji od ribljih jela. Porodice takođe zajedno otvaraju poklone u ponoći i slave rođenje Isusa postavljajući ikonicu bebe Isusa Hrista u "Presepe" (simbolično predstavljanje Hristovo rođenje).

Nakon Božića, 25. Decembar, slavlje se nastavlja sve do Dana Santo Stefano (Sveti Stefan - 26. Decembra), kada porodice često posećuju rodbinu i prijatelje.


Božićni ukusi

Hrana je ključni element božićnih proslava u Italiji. Panettone i Pandoro su tradicionalni praznični kolači i najpoznatiji božićni deserti. Tokom praznične sezone, trgovine nude razne vrste gore navedenih kolača, od klasičnih s voćem do onih sa čokoladom ili kremama.

Tradicionalna večera na Badnji dan sastoji se od različitih ribljih jela poput bakalara i lignji, dok Božićni ručak se sastoji od raznih predjela, obično bogate salate, sireve i suhomesnate proizvode, sledi glavno jelo koje, često "Lasagne alla bolognese" i meso. Božićni ručak se završava slatkim kolačima poput gore navedenih "Pandoro" i "Panettone" ili nougat, što Italijani nazivaju "il torrone".


Božićna atmosfera u gradovima

Gradovi divne Italije oživljavaju se tokom božićne sezone, ukrašeni su svetlima, ukrasima i božićnim trgovima. Trg "San Pietro" (Sv. Petar) u Rimu i trg "San Marco" (Sv. Marko) u Veneciji postaju prava čuda svetlosti i božićnih ukrasa.

Jedna od najljepših tradicija u Italiji je predstava jaslica - il presepe. U mnogim gradovima, trgovi se pretvaraju u živopisne rekreacije Betlehemskog kraja, sa figurama koje prikazuju likove iz Hristovog rođenja. Ova tradicija podseća ljude na duh Božića i važnost porodice.

Božić u Italiji nije samo vreme darivanja, već i vreme porodice, ljubavi i radosti deljenja.


Sa bogatom tradicijom, ukusnom hranom i prekrasnom atmosferom, Božić u Italiji ostavlja jedinstven osećaj svima koji ga dožive.


Pozivam vas da pregledate video u vezi Božića u Italiji i toplo vam preporučujem da posetite ovu predivnu zemlju tokom praznične sezone.


Arrivederci!

Comments


bottom of page