top of page

"Insomma": Višenamenska Reč u Italijanskom Jeziku

"Insomma" je jedna od onih reči u italijanskom jeziku koja se često koristi, ali može biti teško definisati tačno značenje. Često se prevodi kao "u svakom slučaju" ili "u suštini" i "ukratko", ali njena upotreba može varirati u različitim kontekstima.

Danas ćemo istražiti nekoliko načina na koje se može koristiti, uz nekoliko primera.


Značenje reči insomma

1. Reč "insomma" kao Sazetak

Kada želite sažeto izraziti nešto što ste već rekli ili što je već poznato, možete koristiti "insomma". Na primer:

  • "Sono stato all'università tutto il giorno, ho avuto un sacco di lezioni e seminari. Insomma, è stata una giornata intensa" (Bio sam na fakultetu čitav dan, imao sam gomilu predavanja i seminara. Ukratko, bio je veoma naporan dan).


2. Izražavanje Nesigurnosti

Ponekad se "insomma" koristi kao izraz nesigurnosti ili nedoumice, kao što je slučaj sa "pa" ili "dakle" u srpskom jeziku. Na primer:

  • "Non sono sicuro di dover andare a quella festa stasera. Insomma, ho tanto da fare, ma allo stesso tempo ho bisogno di una pausa" (Nisam siguran da li bih trebao da idem na tu zabavu večeras. Imam puno posla, ali istovremeno mi je potrebna pauza).


3. Završetak

Kada želite da označite kraj diskusije ili da zaključite nešto što ste rekli, "insomma" može poslužiti kao znak završetka. Na primer:

  • "Abbiamo parlato dei nostri programmi per le vacanze. Insomma, abbiamo deciso che andremo in Sicilia" (Razgovarali smo o planovima za letovanje. Ukratko, odlučili smo da ćemo ići na Siciliju).


Ako ste zainteresovani za učenje italijanskog jezika i želite videti način upotrebe reči "insomma" u praksi, pozivam vas da posetite moj YouTube kanal Italijanka Online Official

gde možete pronaći mnogo korisnih videozapisa o italijanskom jeziku, uključujući primere iz stvarnog života i savete za učenje.

Nadam se da vam je ovaj blog post bio koristan i zanimljiv! Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno me kontaktirajte. Grazie e arrivederci!

Comments


bottom of page