top of page

Muški i ženski rod u italijanskom jeziku

Updated: Oct 25, 2023

Jedan od aspekata italijanskog jezika koji može izazvati zbunjenost stranim govornicima jeste sustav muškog i ženskog roda imenica. U ovom blog postu, istraži ćemo kako se muški i ženski rod koristi u italijanskom jeziku i kako razumevanje ovog aspekta jezika može poboljšati sposobnost komunikacije na italijanskom.



Pre svega važno je reći da u italijanskom jeziku postoje dva gramatička roda: muški rod (il genere maschile) i ženski rod (il genere femminile). Dakle, u italijanskom jeziku nema srednji rod. Određivanje roda reči u italijanskom jeziku je važno jer utiče na oblikovanje gramatičkih pravila i određuje oblike određenih reči u različitim gramatičkim situacijama.

Postoje nekoliko načina na koje se može odrediti rod imenica u italijanskom jeziku. Najčešći način je po završetku reči, odnosno poslednje slovo imenice.

Generalno pravilo je da reči koje završavaju na slovo -o su muškog roda, dok reči koje završavaju na slovo -a su ženskog roda. Međutim, postoje izuzeci koji mogu izazvati poteškoće prilikom određivanja roda u oba slučaja.


Evo nekoliko primera imenica muškog roda u italijanskom jeziku:

  • il ragazzo (dečko)

  • il libro (knjiga)

  • il treno (voz)

  • il bicchiere (čaša)

  • il quaderno (sveska)

A ovo su primeri imenica ženskog roda:

  • la ragazza (devojka)

  • la casa (kuća)

  • la macchina (auto)

  • la bottiglia (flaša)

  • la penna (hemijska)

Gore navedeni primeri spadaju u generalno pravilo, gde muški rod se završava u -o dok ženski rod u -a.

Ali "Il problema" (problem) je imenica muškog roda i ako se završava u slovo -a, kao što je reč "la mano" (šaka) imenica ženskog roda i ako se završava u slovo -o. Ovo su samo dva primera imenica italijanskog jezika koje ne spadaju u generalno pravilo muškog i ženskog roda.

Svojim učenicima savetujem da vrlo dobro i precizno nauče članove, jer član u italijanskom jeziku je jedini koji nam može pomoći da shvatimo rod imenice, pogotovo kada se radi o italijanskom jeziku za početnike.


Bitno je napomenuti da rod imenica u italijanskom jeziku gramatički određuje prideve i zamenice koje se koriste u rečenicu. Na primer, ako želite kažete "mala devojka", u italijanskom biste rekli "la piccola ragazza" jer se radi o ženskom rodu, dok je muški rod te iste rečenice "il piccolo ragazzo" (menjamo član, poslednje slovo imenice i prideva).


Razumevanje muškog i ženskog roda u italijanskom jeziku važno je zbog gramatičkih pravila i korišćenje pravilnih oblika reči.

Nadam se da su vam ove informacije bile korisne i da će vam pomoći da bolje razumete italijanski jezik.


Detaljnije informacije u vezi roda imenica u italijanskom jeziku možete naći na mom Youtube kanalu:


Učenje italijanskog jezika je putovanje koje će vam otvoriti vrata bogate kulture, predivne umetnosti i neverovatne lepote Italije.

Spremna sam da vam pružim sve potrebne alate i podršku kako biste mogli da komunicirate u italijanskom jeziku.

Pridružite se uzbudljivoj avanturi, hajde da zajedno otkrijemo čaroliju 'talijanskog jezika!

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page