top of page

Magični svet brojeva u Italijanskom: Od 100 do 1.000.000.000

Dragi čitaoci,

Danas ćemo zajedno istražiti fascinantan svet brojeva u italijanskom jeziku, istražujući brojeve od 100 pa sve do 1.000.000.000.


brojevi

Ali pre nego što zaronimo u svet cifara, upoznaćemo se sa dva izraza koji su neodvojivi deo italijanskog jezika: "fare due più due" i "dire qualcosa cento/mille volte".


  1. Fare Due Più Due - Dva Plus Dva: Kada Italijani kažu "fare due più due," to znači mnogo više od samog matematičkog sabiranja. Ovaj izraz se često koristi kako bi se opisala situacija koja deluje logično. Možda biste čuli ovaj izraz u kontekstu kada nešto izgleda jednostavno i očigledno, baš kao što je jednostavno računati 2 plus 2.

  2. Dire Qualcosa Cento/Mille Volte - Reći Nešto Sto/Hiljadu Puta: Ovaj izraz koristi se kako bi se naglasila ponavljanje ili upornost u izražavanju određene stvari. Ovaj izraz može opisati situaciju gde je neko uporan ili gde se nešto neprestano ponavlja, kako bi dobili određeni efekat.

Italijanski jezik uključuje izraze koje ne možemo doslovno prevoditi, zato je tu moj e-book "Pričaj kao izvorni govornik" gde ćete upoznati više od 100 izraza, njihov prevod i značenje kao i primere koje će vam pomoći da ih savladate u potpunosti!


Sada kada smo upoznati sa izrazima, pređimo na magični svet brojeva u italijanskom jeziku:

  • 100 - Cento (čita se ćento)

  • 1.000 - Mille

  • 10.000 - Diecimila

  • 100.000 - Centomila (čita se ćentomila)

  • 1.000.000 - Un Milione

  • 1.000.000.000 - Un Miliardo

Za ispravan izgovor i dublje razumevanje brojeva u italijanskom jeziku, preporučujem da pregledate video lekcije na mom Youtube kanalu ItalijankaOnlineOfficial







Italijanski jezik oživljava brojeve na način koji odražava kulturu i život ove prelepe zemlje. Sada kada smo zajedno prošli kroz ove brojeve i izraze, nadam se da ćete se osećati spremni da istražijete dalje i upijete čaroliju italijanskog jezika.

Arrivederci!

Comments


bottom of page