top of page

Nasilje nad ženama u Italiji: statistika i potrebne promene

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra, pruža priliku da se osvrnemo na stanje u Italiji i istaknemo važnost podizanja svesti o ovoj ozbiljnoj društvenoj temi. Iako Italija ima bogatu kulturnu baštinu, suočava se s brojnim izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama. U ovom postu istražićemo aktuelnu statistiku i naglasićemo važnost zajedničkih napora u prevenciji i zaštiti ženskih prava.

Nasilje nad ženama u Italiji
Nasilje nad ženama u Italiji

1. Statistički pregled: Nasilje nad ženama u Italiji

Po podacima koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova 2. oktobra 2023 g. broj ženskih žrtava od 1. januara do 1. oktobra je 90 (u poređenju sa 85 u istom periodu 2022. godine), od kojih je 75 ubijeno u porodičnom okruženju; od toga je 47 izgubilo život od strane partnera ili bivšeg partnera. Podaci su u porastu u 2023. godini.

Zločini počinjeni u porodičnom okruženju su porasli sa 101 na 115 (+14%), kao i ženske žrtave, koje su se povećale sa 74 na 75 (+1%). U porastu je i broj ubistava počinjenih od strane partnera ili bivšeg partnera, koji su porasli sa 49 na 51 (+4%), u odnosu na isti period 2022. godine. Obeshrabrijući podatak: u poslednjih mesec dana ubijeno je 11 žena.


Od 1. Januara do 1. Oktobra 2022

Od 1. Januara do 1. Oktobra 2023

Ubistva nad ženama

85

90

U porodičnom okruženju

74

75

Počinjenih od strane partnera/bivšeg partnera

44

47


2. Zakon: Kako Italija reaguje na problem nasilja nad ženama


Glavni zakoni u Italiji

Krenimo od onih koji su direktno sadržani u Krivičnom zakoniku

  • Ubistvo s predumišljajem ili iz nehata: Kažnjivo prema članu 575 italijanskog Krivičnog zakonika.

  • Zlostavljanje u porodici: Kažnjivo prema članu 572 i 572-bis italijanskog Krivičnog zakonika.

  • Opsesivno proganjanje: Kažnjivo prema članu 612-bis Krivičnog zakonika.

  • Seksualno nasilje: Regulisano članovima 609-bis i daljim italijanskog Krivičnog zakonika.

Navedeni zakoni takođe uključuju one van Krivičnog zakonika

  • Zakon br. 38/2009: "Mere protiv seksualnog nasilja"

  • Zakon br. 119/2013: "Zakon o femicidu"

  • Zakon "Codice rosso" (Crveni kod) (L. n. 69/2019): Sistem hitnog odgovora na slučajeve nasilja nad ženama

Zakon "Codice rosso" (Crveni kod) 69/2019

Glavni cilj ovog zakona je suzbijanje nasilja nad ženama, poboljšanje zaštite žrtava i efikasnije delovanje policijskih snaga.


3. Edukacija: Značaj uloge obrazovanja u prevenciji nasilja nad ženama

Obrazovanje igra ključnu ulogu u prevenciji nasilja nad ženama. Cilj je edukacija o važnosti poštovanja i jednakosti među polovima, te da se stvore programi koji podižu svest o važnosti ravnopravnosti i nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.


4. Aktivizam i podrška: Inicijative i organizacije koje podržavaju žrtve nasilja

Postoje različite grupe i organizacije u Italiji koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja. Ove grupe se bore za promene u zakonu, pružaju sigurna skloništa i psihološku podršku, te rade na podizanju svesti o problemu nasilja nad ženama kroz različite kampanje i inicijative.


5. Perspektive za budućnost: Kako zajedno možemo raditi na stvaranju sigurnijeg okruženja za žene u Italiji (ali i u našim zemljama)

Unapređenje sigurnosti žena u Italiji zahteva zajednički napor svih sektora društva. To podrazumeva jačanje zakonskih okvira, edukaciju, podizanje svesti i podršku žrtvama, kako bi se stvorila kultura nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.


Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan izazov sa kojim se Italija suočava, ali uz zajedničke napore vlasti, organizacija civilnog društva i aktivnog delovanja zajednice, može da se gradi svet bez straha od nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama nam daje priliku da se stavi akcenat o neophodnoj i hitnoj intervenciji države u suzbijanju nasilja.


Na mom YouTube kanalu @ItalijankaOnlineOfficial možete pregledati video o jednom o najšokantnijih slučajeva ove godine.




Comments


bottom of page