top of page

Osnovni Italijanski Pozdravi i Upoznavanje za Početnike

Da li ste ikada poželeli da naučite osnove italijanskog jezika kako biste mogli lepše putovati, komunicirati sa lokalnim stanovništvom ili jednostavno impresionirati svoje prijatelje?

U ovoj lekciji, naučićete osnovne italijanske pozdrave i korisne rečenice za upoznavanje.


Italijanski pozdrav
Italijanski pozdravi

Osnovni Pozdravi

1. Ciao (Ćao): Ovaj pozdrav se koristi u svakodnevnim situacijama. Možete ga koristiti kad sretnete prijatelje ili pozdravljate nekoga (neformalni govor).

2. Buongiorno (Dobro jutro/dan): Pozdrav "buongiorno" (čita se buonđorno) se koristi ujutro, obično do kasnog prepodneva.

3. Buonasera (Dobro veče): Ovaj pozdrav koristi se popodne i uveče, faktički nakon zalaska sunca.

4. Buonanotte (Laku noć): Koristi se pre odlaska na spavanje.


Upoznavanje

1. Come ti chiami? (Kako se zoveš?): Ovo je osnovno pitanje za upoznavanje, čita se "Kome ti kiami".

2. Mi chiamo + [ime] (Zovem se [ime]): Ovo je vaš odgovor na prethodno pitanje i čita se "mi kiamo". Na primer, "Mi chiamo Luca" (zovem se Luka).

3. Piacere (Drago mi je): Koristi se da izrazite zadovoljstvo kad upoznate nekoga. Na primer, "Piacere di conoscerti" (čita se piaćere di konošerti) znači "Drago mi je da te upoznam."

4. Di dove sei? (Odakle si?): Pitanje o mestu porekla.

5. Sono di [grad] (Ja sam iz [grad]): Ovo je odgovor na prethodno pitanje. Na primer, "Sono di Milano" znači "Ja sam iz Milana" (poreklo).

6. "Abito a" ili "Abito in"?: ova rečenica označava mesto boravka. Kada želite da kažete grad, morate upotrebiti "abito a" + "grad", dok ako želite da pomenete državu morate da upotrebite "abito in" + "ime države". Npr: "Abito a Roma" (Živim u Rimu) ili "Abito in Italia" (Živim u Italiji).


Osnovni italijanski pozdravi i fraze za upoznavanje su odlična polazna tačka za učenje italijanskog jezika. Ove fraze će vam pomoći da se osećate sigurnije i udobnije u komunikaciji sa Italijanima i uživate u lepim trenucima dok istražujete ovu prelepu zemlju.

Nastavite sa vežbanjem i učenjem novih fraza kako biste proširili svoj vokabular i postali veštiji u italijanskom jeziku.


Ako želite saznati više i vežbati uz video lekciju, posetite moj YouTube kanal ovde i zapratite kanal Italijanka Online Official kako biste dobijali najnovije lekcije i savete o učenju italijanskog jezika.

Arrivederci (doviđenja)!



Comments


bottom of page