top of page

"Essere" (biti) i "Avere" (imati) u italijanskom jeziku

Updated: Oct 25, 2023

Učenje bilo kog stranog jezika zahteva upoznavanje sa osnovnim glagolima koji su ključni za svakodnevnu komunikaciju. Kada je u pitanju italijanski jezik, dva glagola koja se izdvajaju kao izuzetno važna su "essere" (biti) i "avere" (imati). Ova dva glagola ne samo da imaju osnovno značenje koje je slično u mnogim jezicima, već su takođe ključni za oblikovanje vremena, izražavanje ličnih osobina i opisivanje situacija.



Glagol "essere" (biti) je neophodan za izražavanje identiteta, nacionalnosti, zanimanja, osobina, ali i za oblikovanje složenih vremenskih glagola. Evo nekoliko primera njegove upotrebe:

  1. Identitet: "Io sono Marco" (Ja sam Marko), "Loro sono studenti" (Oni su studenti).

  2. Nacionalnost: "Lei è italiana" (Ona je Italijanka), "Noi siamo spagnoli" (Mi smo Španci).

  3. Zanimanje: "Lui è un avvocato" (On je advokat), "Voi siete insegnanti" (Vi ste nastavnici).

  4. Opisivanje osobina: "La casa è grande" (Kuća je velika), "Il cane è simpatico" (Pas je simpatičan).

  5. Složena vremena kao pomoćni glagol: "Sono stato/a" (Bio/la sam), "Siamo partiti" (pošli smo).

Glagol "avere" (imati) se koristi za izražavanje posedovanja i opisivanje fizičkih i emocionalnih stanja. Evo nekoliko primera upotrebe:

  1. Posedovanje: "Io ho una macchina" (Imam automobil), "Loro hanno una casa" (Oni imaju kuću).

  2. Fizičko stanje: "Lei ha fame" (Ona je gladna), "Noi abbiamo sete" (Mi smo žedni).

  3. Emocionalno stanje: "Lui ha paura" (On se plaši), "Voi avete freddo" (Vama je hladno).

I još:

4. Godine "Io ho 33 anni" (imam 33 godine), "Anna ha 7 anni" (Ana ima 7 godina).

5. Složena vremena kao pomoćni glagol: "Ho visto la tua amica" (Video/la sam tvoju

drugaricu", "Hai mangiato?" (Da li si jeo/la?)


"Essere" i "avere" su neophodni za formiranje rečenica i izraza u italijanskom jeziku. Kombinacija ovih glagola sa ostalim rečima i izrazima omogućava nam da izražavamo kompleksne misli i ideje.

Važno je zapamtiti da su glagoli "biti" (essere) i "imati" (avere) nepravilni u italijanskom jeziku. To znači da se ne pridržavaju u potpunosti uobičajenih obrazaca konjugacije za glagole. Evo pregleda njihovih konjugacija u sadašnjem vremenu:


Glagol "essere" (biti):

​Ja sam

Io sono

Ti si

Tu sei

On/ona/ono je

Lui/lei è

Mi smo

Noi siamo

Vi ste

Voi siete

Oni/one/ona su

Loro sono

Glagol "avere" (imati):

Ja imam

Io ho

Ti imaš

Tu hai

On/ona/ono ima

Lui/lei ha

Mi imamo

Noi abbiamo

Vi imate

Voi avete

Oni/one/ona imaju

Loro hanno

Kao što se može primetiti, biti i imati u italijanskom jeziku imaju svoje posebne oblike za svako lice. Ova nepravilnost čini ih važnim za učenje i potrebno je pažljivo pravilno konjugovati ih. Važno je takođe zapamtiti da ova dva glagola imaju nepravilne oblike i u drugim vremenima i oblicima, kao što su prošlo vreme (imperfetto), buduće vreme (futuro semplice) ili konjunktiv (congiuntivo). Stoga je korisno posvetiti vreme učenju njihovih oblika kako biste pravilno koristili ove glagole u različitim kontekstima italijanskog jezika.

  • Ukoliko želite da steknete veštinu govorenja italijanskog jezika, neophodno je da savladate upotrebu glagola "biti" i "imati". Ovi glagoli su temelj za dalje učenje i napredovanje u jeziku i tu sam da vam pomognem.

Zahvaljujem što ste pročitali moj blog post o u vezi glagola "biti" i "imati" u italijanskom jeziku. Nadam se da vam je ovaj tekst pomagao da bolje razumete ove ključne reči i da će vam biti od koristi u vašem učenju italijanskog jezika.



Comments


bottom of page