top of page

Članovi u italijanskom jeziku

Updated: May 16

Članovi su jedan od temeljnih elemenata italijanskog jezika. Bez poznavanja članova, može biti teško razumeti i koristiti jezik na ispravan način. U italijanskom jeziku postoje dve vreste člana - određeni i neodređeni.

Određeni član u italijanskom jeziku se koristi za označavanje nečega što je već poznato ili prethodno spomenuto. Određeni članovi u jednini su "il" i "lo" za muški rod i "la" za ženski rod. U množini se koristi "i" umesto "il" i "gli" umesto "lo" za muški rod, dok "le" je množina za ženski rod.

Primeri u kojima se koristi određeni član uključuju: "il cane" (pas), "lo gnomo" (patuljak), "la casa" (kuća), "i libri" (knjige), "gli sportivi" (sportisti) i "le sedie" (stolice).


Neodređeni član u italijanskom jeziku se koristi za označavanje nečega što nije prethodno spomenuto i što je generično. Neodređeni članovi su "un" i "uno" za muški rod, "una" i "un' " za ženski rod. Ne postoji množina određenih članova, zato se koriste složni predlozi poput "dei" i "degli" za muški rod i "delle" za ženski rod.

Primeri u kojima se koristi neodređeni član uključuju: "un cane" (pas), "uno gnomo" (patuljak), "una casa" (kuća), "dei libri" (knjige), "degli gnomi" (patuljci) i "delle sedie" (stolice).


Učenje italijanskog jezika može biti izazovno, ali poznavanje članova može značajno olakšati proces učenja i usvajanja jezika. Vežbanje članova u govornoj i pisanoj formi, kao i čitanje kratkih tekstova, takođe može pomoći u poboljšanju razumevanja i korištenja italijanskog jezika.


Pozivam Vas da pregledate moju video lekciju u vezi članova na mom Youtube kanalu, lekcija koja je deo mog programa Italijanski u Fokusu 1 - kurs italijanskog za početnike.



*klikni na dugme da bi pregledao/la video-lekciju.

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page